Kulturprisen

Prisen setter fokus på formidling og er således ingen tradisjonell kultur- eller kunstnerpris. Formålet er å fremheve betydningen av god kulturformidling og fungere som påskjønnelse og stimulans – ikke bare for prisvinneren – men for alle som befatter seg med dette feltet.

Eckbos Legaters kulturpris 2013

Publisert 30.04.2013

Artikkelen er merket med: Kulturprisen

Som forbilledlig og standhaftig tilrettelegger og kulturformidler løftes årets prisvinner, Bodil Niska, fram og æres med Eckbos Legaters kulturpris for 2013 på kr 200 000.

Bodil Niska er født i Hammerfest, og startet sitt musikalske liv i skolekorpset. Da korpset fikk sin første saksofon kjempet hun en intens kamp mot gutta for å få lov å spille på dette instrumentet – og hun vant!

Interessen for jazz ble tidlig vekket og ved siden av å spille i en rekke band skrev hun jazzartikler i lokalavisa, arrangerte konserter og festivaler og stiftet jazzklubb. I dag er hun en av svært få kvinnelige tenorsaksofonister som spiller i tradisjonen til jazzlegender som Ben Webster, Stan Getz og Coleman Hawkins.

Fra 1990 har årets prisvinner bodd og virket i hovedstaden. Hun har gitt ut flere plater, både sammen med jentegruppa Girl Talk og størrelser som Egil Kapstad, Bjørn Alterhaug og svenske Pelle Hultén.

Til tross for denne musikkarrieren, tror vi allikevel at det er som innehaver og driver av utestedet og platebutikken Bare Jazz at flest kjenner henne.

I en bakgård i Grensen i Oslo har Bodil Niska skapt en sjelden perle. Her selges jazzmusikk med en bredde og en kunnskap du aldri finner i en generell platebutikk – i den grad slike enda finnes. Etter juryens mening er det intet mindre enn en bragd å klare å opprettholde en slik nisjebutikk som selger plater til fullpris (!) i vår digitale nedlastingstid! Faktisk omsetter denne lille platebutikken en femtedel av all jazz som omsettes i Norge.

Bare Jazz har klart det ved å skape et totalkonsept og et miljø av de sjeldne. En blogger skriver: ”Det beste ved Bare Jazz er stemninga. Når man sitter ute i bakgården og hører på en eller annen slakk jazzplate, et glass vin i hånda, summingen fra alle bordene – da er det godt å leve. Det er noe med de stedene der man føler at man kunne vært hvor som helst i verden. BareJazz kunne like gjerne ligget i Chicago eller i Paris som i Oslo, og det er en fin følelse”.

I tillegg til en kafé hvor det nesten alltid er fullt hus, arrangerer Bodil jevnlig jazzkonserter. Og hun følger med i tida og har opprettet en nettbutikk som gjør at Bare Jazz kan besøkes av folk fra hele landet – og utlandet.

Det er en formidler med talent, profesjonalitet og framfor alt et utrettelig bankende jazzhjerte som tildeles en svært velfortjent æresbevisning.

Oslo, april 2013

Eckbos Legaters kulturpris v/ juryen,

Randi Thorsen, William Nygaard, Ole Jacob Bull, Finn O. Eckbo